Pravice

Danes zvečer sem bil v baru z glasno glasbo, ki me je motila. Znano je, da so okvare sluha zaradi hrupa ireverzibilne. Ali imam pravico zahtevati prepoved predvajanja glasne glasbe v lokalih? Ali pa mi morda preostane zgolj to, da se lokalom, v katerih predvajajo glasbo, ki bi mi lahko škodovala, izogibam.

Nekadilci bodo kmalu imeli pravico v vseh javnih prostorih zahtevati pogoje, ki jim ustrezajo. Ne vem, zakaj bi bil jaz, ki me moti glasna glasba drugačen. Zakaj ne bi smel iti kakšen nočni klub in uživati v pogovoru s prijatelji, ne da bi mi potem, ko pridem domov, šumelo in zvenelo v ušesih? Zakaj je njihova želja po nesmrdečih oblekah pomembnejša od moje želje po nepoškodovanem sluhu? Ali morda narobe razumem svoje pravice? Se vam ne zdi, da bi moral biti svet urejen tako, da bi se povsod počutil natanko tako, kot mi paše? Zakaj bi se moral podrejati pogojem v nočnih klubih in diskotekah? Saj gre za javni prostor in moral bi imeti možnost bivanja v takšnem prostoru, ne da bi potem imel dolgoročne posledice!

V medijih sem prebral, da že 30-sekundna izpostavljenost hrupu v povprečnem nočnem lokalu trajno poškoduje sluh, in da letno v EU več kot 79.000 oseb ogluši zaradi izpostavljenosti hrupu, bodisi na javnih mestih ali doma. Ali me mlajša sestra, ki posluša Blink281 ogroža?

Skrbi me tudi za zaposlene v takšnih lokalih. Verjamem da, če se nekdo odloči za poklic natakarja v diskoteki, ima pravico opravljati ta poklic brez nevarnosti za trajne poškodbe sluha. Prav tako me skrbi za natakarje v vseh lokalih, ki stojijo več kot 8 ur dnevno (natakarji, ne lokali), vsak delovni dan v tednu. To je najmanj 40 ur/teden, kar nanese več kot 2000 ur/leto. Vsi vemo, kakšne so poledice za ožilje pri tako veliki izpostavljenosti. Ali se moja pravica do metinega čaja v kafiču pod blokom neha tam, kjer se začne pravica kelnerice do zdravega ožilja?

Ko iščem analogije s predlogom zakona o omejevanju porabe tobačnih izdelkov, ugotavljam, da so moje pravice do zdravega okolja in pravice zaposlenih v gostinstvu veliko bolj kratene, kot se spodobi za zrelo demokratično družbo. Zelo rad bi videl, da bi z odpravo smrdljivih kadilcev odpravili vse težave in tveganja, ki se morebiti lahko pojavijo na vseh delovnih mestih, vedar ugotavljam, da bo pot še dolga in naloga težka.

Vprašal sem pri svojem poslancu, pa mi je povedal, da mi ne more obljubiti ničesar, razen krvi, potu in solz!

 • Share/Bookmark

16 odgovorov to “Pravice”

 1. pikec85 komentira:

  kot je jonas zapisal – kmalu bomo dobili zakon o omejevanju plesa …

  kaj ti naj rečem – če razmišljaš tako kot pišeš, ustanovi podjetje, katero bo pregledovalo svetilnost v lokalu (če je ta prevelika/premajhna plačaš kazen), pregledovala bo tudi glasnost glasbe (če bo ta prevelika – kazen) – na ta način kršitev ne bo več in vsi bomo zdravi, da je kaj ;)

 2. Mare komentira:

  Če te iskreno skrbi, pol ni nobenega problema. Ampak začelo se je pri kajenju in tudi to naj bo najprej odpravljeno, vsaj na vseh javnim mestih in lokalih…potem pa naprej po spisku, če boš še vztrajal.

  So bila pa včerajšnja trenja zelo zanimiva na to temo – na http://albreht1.blog.siol.net/2007/01/25/odmevi-2512007/ je cel zapis oddaje.

 3. Dinozaver komentira:

  Prej ali slej bomo tudi nadpametni Evropci za Platonom ugotovili, da je glasba nevarna kot taka. Good point, Mr. Mojo!

 4. ZigaK komentira:

  analogija med zvokom in smradom cigaret je zelo primerna oboje spada pod “nediskriminatorne polutorje” torej škoduje vsem v prostoru, in z nobenim protiukrepom se ga ne da izničiti. Razlika je samo v tem, da ko prideš domov iz lokala, samo še smrdiš, glasna glasba pa je ostala v lokalu.

  Če sem še malo zloben: kako bi bili zadovoljni, če bi lokal pregradili s cvetličnimi koriti in bi v eni polovici nabijali muzko, v drugi bi bila pa “tišina”?

 5. Val komentira:

  ZigaK…ko jaz pridem iz glasnega lokala, smrdim po cigaretah, v usesih mi pa piska od preglasne glasbe:) Osebno nimam nič proti glasni glasbi, če je to v lokalu, kjer se pleše, če pa je to lokal, kjer naj bi se za mizo družil s prijatelji in tudi kakšno pametno rekel, pa je fajn, če je muzka na eni normalni ravni, da se vsaj lahko slišiš eden drugega.

 6. mijau komentira:

  Pa si že poskusil opozoriti natakarja na preglasno glasbo? Zdi se mi, da nisi, sicer bi to omenil.

  Jaz bi natakarja prosil, naj stiša glasbo. Verjamem, da bi ta tudi to storil, saj bi tudi njemu s tem napravil uslugo. Morda bi se kakšen mladostnik, navajen na disko, ob tem razburil, češ, da je glasba pretiha. Toda natakar bi imel argument, da glasba ostane tišja, saj to zahtevajo drugi gostje.

 7. Mr. Mojo komentira:

  @Val &mijau: Kaj pa v diskoteki ali na koncertih? Tudi tam imam pravico ne biti izpostavljen škodljivemu hrupu. Moje vprašanje je, ali se moram takšnim lokalom izogibati? Ali pa je bolje, da sprožim pobudo za prepoved glasne glasbe v vseh javnih prostorih? Zakaj bi ljudje, ki jim je všeč glasna glasba imeli pravico imeti lokal, v katerem bi jo lahko nemoteno poslušali? Kaj pa moja pravica, da grem v takšen lokal in mi potem ne zveni v ušesih še nekaj ur? O trajnih okvarah sluha, da niti ne govorim. Skratka, če kdo želi poslušati glasno glasbo, naj to počne tam, kjer ne bo motil drugih!

 8. mijau komentira:

  Mr. Mojo, sedaj ga pa že tupiš. Recimo, da ne veš plavati, ali boš zato zahteval, da iz vseh globljih bazenov izpustijo vodo?

 9. GRiSON komentira:

  Včasih je kakša glasba prav zares moteča, vendar se temu lahko enostavno izogneš tako, da v tisti lokal ne hodiš več ;) . Si izbereš bolj mirnega. Jaz naprimer v glasbi uživam v avtomobilu. V glavnem poslušam umirjeno glasbo, me pa včasih prime, in malo več navijem gumb :D .

 10. ZigaK komentira:

  Mislim da je v jakost hrupa že zakonsko omejena (za različne primere različno), vendar se zakona ne izvaja :( Vic je v tem, da če pokličeš inšpekcijo, se glasba za tisti čas zniža, potem pa veselo naprej. Na srečo (ali pa ne) se cigaretnega dima ne da “ugasniti” v trenutku. Če bo prišla prijava, se lahko inšpekcija pojavi šele čez par ur ali naslednji dan, pa bo lokal še vedno zakajen. Primerjava z bazenom ne vzdrži. Globoka voda ne “sipa” svoje globokosti v okolico ;)

 11. mijau komentira:

  ZigaK, primerjava z bazenom je pretirana, ker je odgovor Mr. Moju, ki bi zahteval tišjo glasbo tudi na koncertu (in to samo zato, ker njega kot kadilca hočejo omejiti pri kajenju vsepovsod).

 12. jakob007 komentira:

  mr.mojo, izmakn se pač iz tistga lokala. če je tak problem, pa se druž s prjatli doma, pr njih…

 13. jakob007 komentira:

  poleg tega te itak noujo poslušal, ker, če se sam ena oseba čez to prtož ne bojo ostalim dvejsetim to ukrradel.

 14. commonsense komentira:

  mojo: MOJOTA ZA PREDSEDNIKA! mijau> natakar ne bo poslu[al tebe ,ker te ne bo sli[al(, ampak tistega, ki je najglasnej[i! naj tisti, ki mu ne pa[e, hodi v druga lokale, a ni to najpogostej[i argument tistih, ki so ya kadilske in ya nekadilske lokale_ ha_

 15. commonsense komentira:

  jebi kompjuter, kaj je spet napisal_____>mrgreen>

 16. Zorman komentira:

  A ben sej ,.. težko je za nas.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !