Razpustitev parlamenta in nova vlada

Diskusije, politična trenja in delitve v slovenskem političnem prostoru dosegajo vrhunec. Zdi se, da večplastna polarizacija družbe na bele/rdeče, kadilce/nekadilce, liberalce/konzervativce, liberalce/libertalce, libertalce/talce, čefurje/Slovence, strankarske/neodvisne … nikoli ni bila večja. Ironično, ta polarizacija ni bila nikoli manj smiselna ali plodna. Namreč, odkar smo vstopili v EU, je kakršna koli politična oblast v Sloveniji šla rakom žvižgat (oziroma svirat kurcu, odvisno od tega, na katerem bregu čefursko-slovenske delitve se nahajate). Zakone nam servirajo od daleč. Kar je najbolj grozno, teh zakonov nam ne servirajo politiki ali neka v nekem drugem okolju preverjena volja ljudstva. Ne, zakoni nastajajo v sivem, kafkijanskem okolju bruseljskih pisarn. Ste kdaj gledali nadaljevanko Yes, Minister? No, tisti sekretar, neimenovani, neizpostavljeni, vedno v senci – ta je tisti, ki nam piše zakone in kroji usodo. Nato bruseljski ministri stvar servirajo v obliki obvezujoče direktive, mi na njeni podlagi sprejmemo zakon in to je to. Konec zgodbe. Povsem vseeno je, kdo ima večino v parlamentu, kdo je predsednik vlade in koga si izbere za ministre, kdo nadzira medije, kdo se strinja in kdo benti. Oblast prihaja od zunaj, naše zdrahe pa služijo zgolj preusmerjanju pozornosti in hranjenju tega zdaj resnično obsoletnega aparata.

Zato predlagam razpustitev parlamenta in vlade. Koji kurac bi plačevali kupe MEurov za kopico pajacev brez funkcije? Predlagam, da novo vlado izberemo naključno iz telefonskega imenika, podobno kot anketarji izberejo anketirance. “Dober dan, bi lahko prosim govoril s polnoletno osebo, ki je zadnja praznovala rojstni dan? Čestitam, postali ste minister za _______”. Vsak naključno izbran minister bi bil enako sposoben za opravljanje funkcije (če se le zna podpisati, ali vsaj narisati križec). Predlagam tudi, da ministrov ne bi imenovali z imenom in priimkom, ampak samo s prvim imenom in krajem bivanja. Recimo minister za zdravstvo – Klemen iz Vrhnike, ministrica za šolstvo – Tjaša iz Kranjske gore, itd.

Sistem bi imel ogromno prednosti. Na primer, vsi bi imeli enake možnosti, če le imajo stacionarni telefon. Ministri bi bili zamenljivi. Če bi prišlo do atentata, bi pač na hitro izbrali naslednjega ministra, čeprav ta scenarij ni verjeten, kajti, zakaj bi kdorkoli želel moriti tako izbrane ministre. Pa vseeno, nikoli ne bi prišlo do vladne krize in/ali razpustiutve vlade. Tako izbrana vlada ne bi bila niti malo manj učinkovita, ministri bi bili enako kvalificirani kot ti, ki sedaj opravljajo to funkcijo. Politična polarizacija bi bila nesmiselna, ne bi se več klali med seboj okrog nepomembnih stvari. Vso vlado bi lahko preselili v prostore enega izmed sedanjih ministerstev, recimo Mladiko, vse ostale prostore, vključno s parlamentom in ministrstvi bi lahko prodali ali oddali. Na ta način pridobljena sredstva bi lahko porabili za odpravnine in socialno podporo za člane sedanjega državnega aparata (pol leta po 160% minimalca x število ministrov in poslancev. Prihodek bi bil fantastičen. Stroške bi najbrž pokrili že s prodajo prostorov enega samega ministrstva. Vse ostalo bi bil čisti plus. Si predstavljate koliko onkoloških inštitutov in pediatričnih klinik bi lahko zgradili, namesto da sredstva zbiramo z dražbami medvedkov… ). V življenju se nam dejansko (vsaj na slabše) ne bi spremenilo nič. Vse bi potekalo po že nastavljenem vzorcu, za katerega smo se odločili ob vstopu v EU. OK, s tem lahko živimo (moramo živeti), vendar zakaj bi še naprej hranili parazite, ki so nas tja popeljali? Odgovor je preprost. Ni nam treba.

 • Share/Bookmark

9 odgovorov to “Razpustitev parlamenta in nova vlada”

 1. dfunkydrek komentira:

  Bravo. Hehe. Čeprav tista glede načina izbiranja kandidatov je bosa. Bistvo teksta je mi je pa všeč. :)

 2. Mr. Mojo komentira:

  @ funky: Zakaj bosa? Meni se to zdi edini smiselni in pravični način izbiranja.

 3. dfunkydrek komentira:

  Hja, pravično mogoče bi že bilo, ne zdi pa se mi smiselno.

 4. Mr. Mojo komentira:

  Odprt sem za predloge. Kako bi pa ti izbral vlado?

 5. dfunkydrek komentira:

  Ne me narobe razumet. Se popolnoma strinjam s tabo, ampak se mi smešno zdi naključno izbiranje po imeniku. Že tako imamo en kup tepcev v parlamentu. In kako mi lahko zagotoviš, da po tem naključnem izbiranju nebi dobili iste tepce?…ker takih tepcev je po Sloveniji preveč.

  Predloga ravno nimam, ker se s tem ne ukvarjam preveč. Imam pa mnenje, da bi bilo fino zamenjat ljudi s kakšnimi mlajšimi kadri. Ker te stari mački, za moje pojme, preveč gledajo na preteklost in so vsi še v tistih prejšnjih sistemih. Zato pa je demokracija taka, kot je.

 6. Mr. Mojo komentira:

  Seveda bi dobili iste tepce, sej ravno v tem je fora. Izognemo se parlamentu in stroskom, vlado pa sestavimo nakljucno. Učinkovita bi bila enako, kompetence bi imela enake, vse bi bilo isto, samo porabili bi manj sredstev.

 7. dfunkydrek komentira:

  No, pa se mi je zdelo, da na to ciljaš. :) Nisva se razumela.

 8. simm komentira:

  Jest bi pa funkcije “prodajal”. Kdor več plača, dalj časa sedi. Tržno!

 9. Alfonso Lymaster komentira:

  whoah this blog is fantastic i love reading your articles. Keep up the good work! You know, many people are searching around for this information, you could aid them greatly.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !