Americans are stupid? How about us?

Pogosto poslušam trditve, da so Američani bolj zabiti od Evropejcev. Največkrat od tistih, ki še niso bili v ZDA ali sploh v Severni Ameriki, utemeljene so pa bodisi z nekakšnimi tv anketami, ki krožijo po netu, mnenjem o ameriških filmih ali pa s srečanjem z ubogimi ameriškimi backpackerskimi bruckami, ki clueless blodijo v Evropi.

Ugotavljam, da se večina tistih, ki tako vehementno udrihajo po ameriškem intelektu redko kdaj ozre okoli sebe in opazi prav takšne bedake v lastnem okolju. Ne zavedajo se, da mogoče različne kulture dajejo prednost različnim aspektom izobraževanja. Zgražajo se nad njihovim nepoznavanjem geografije in zgodovine, nikoli se pa ne vprašajo, ali so kdaj v svojem okolju srečali koga, ki bi recimo lahko naštel države, ki mejijo na Oklahomo, ali recimo, če pogledamo lastno zgodovino, koliko srednješolcev pozna jugoslovansko zgodovino med leti 1918 in 1991 (ravno včeraj sem poslušal pogovor dveh maturantk za sosednjo mizo, ki na maturi pri zgodovini nista vedeli, da se je leta 1948 Tito sprl s Stalinom).

Bentijo čez ameriške blockbusterje, češ, kako so neumni, ne vprašajo pa se, kdo so tisti, ki tako množično drejo v Koloseja gledati taiste bedaste filme. Američani? Nope, baby, Evropejci. Prav tako pogosto ne vedo, da ima Amerika svojo neodvisno filmsko produkcijo, ki se lahko ravnopravno primerja z evropsko, morda jo celo prekaša, ampak da se mi Evropejci, ki smo tako superiorni, niti ne zavedamo njenega obstoja.

Letos na morju sem se o tem pogovarjal s slovenskimi študenti in sem postavil tezo, da so vsi popularni glasbeni trendi 20. stoletja prišli iz Amerike. Jazz, blues, rock, pop, funk, punk, hip-hop, … in doživel prekinitev – “čakaj, čakaj, čakaj, punk je nastal v Veliki Britaniji”. Hmmm, need I say more? Saj ni nič narobe v tem, da nekdo česa ne ve, problem se pojavi takrat, ko tisti, ki ne vedo, zavzamejo superiorno držo.

Danes sem zasledil tale zapis. Precej tipična drža superiornega evropejca. Kot podporo svoji trditvi je avtorica uporabila tri videoposnetke. Vse tri bi se dalo pokomentirati v kontekstu tega, kar sem napisal zgoraj. Nekoč je na primer po netu krožila povezava na video z vprašanji slovenskim misicam. Zdaj ga ne najdem, ampak verjemite mi na besedo, da niso bile nič bolj sofisticirane ali kulturne od tega ameriškega dekleta.

K drugemu videu bi pripomnil tole: YouTube slika preogleda Videti je, da je delež tistih, ki verjamejo, da Sonce kroži okoli Zemlje, večji v Evropi kot v Ameriki.

K tretjemu videu pa tole:

YouTube slika preogleda

in tole:

YouTube slika preogleda

Še disclaimer: Namen tega posta ni bil osebni napad na avtorico ali dokazovanje, da so Evropejci neumni ali da Američani niso neumni. Želel sem zgolj povedati, da je dobro pred posploševanjem o lastnostih drugih narodov pogledati malo po lastnem dvorišču.

 • Share/Bookmark

15 odgovorov to “Americans are stupid? How about us?”

 1. paucstadt komentira:

  Dobro spisano, veseli pa še, da si svojo izjavo podkrepil z videom!

 2. 1tastar komentira:

  Morajo pa biti res nori, da pri svojih 200,000,000 prebivalcev ne spravijo skupaj niti 13 predsedniških kandidatov.

 3. Ninočka komentira:

  mhm… prav imas, pred svojim pragom, takim ali drugacnim…

 4. Ninočka komentira:

  oh, plus, v posteu nikjer ne pise, da jaz trdim da so americani zabiti, glede drugega videa: nekdo… kot podporo svoji trditvi.. tudi prav.

 5. Dinozaver komentira:

  Še več: pop kultura 20. stoletja = Amerika. Thank God for that.

 6. Mr. Mojo komentira:

  Jasno, samo takrat je pač tekla debata o glasbi.

 7. packon komentira:

  Ali je nekdo res lahko poznavalec glasbe, če trdi, da skoraj vsa glasba prišla iz Amerike, oziroma lahko to glasbo pripišemo Američanom…kaj pa če je isto tako v zmoti, oziroma površen (stupid) kot tisti, ki trdi da je punk nastal v VB… Punk je res nastal v ZDA, vendar je tam tudi hitro zamrl in ga je ponovno oživel šele evropski povratni val…Evropa je imela pri punku podobno vlogo kot Amerika pri bluesu, jazzu, rock’n'rollu itd…bila je samo posrednik afriške glasbe! Vse je prišlo iz Afrike!

 8. Mr. Mojo komentira:

  @Packon:

  Rekel sem popularni glasbeni trendi. Pa vem, da niso vsi, nekateri so nastali v Ameriki, katalizirala jih je Evropa (recimo punk), pri nekaterih je bilo obratno, nastali so v Evropi, katalizirala jih je pa Amerika (recimo tehno), nekateri pa so bili fuzija vplivov z obeh celin (hip-hop), jasno, stvar se da gledati iz različnih zornih kotov, ampak dejstvo pa je, da zgornja trditev drži in da je velika večina Evrope popušila trende iz/prek Amerike, četudi so izvirali iz Evrope. Punk v Ameriki ni tako hitro zamrl. Večina ustvarjalcev iz prvega vala ameriškega punka se je obdržala veliko dlje kot gonilna sila britanskega vala. David Byrne, Blondie, Ramones, Iggy Pop… vsi so ali pa še do nedavno bili precej aktivni in kreativni.

  Misliš, da smo v Jugi v 70-ih imeli pizzerije zato, ker smo imeli Italijo za sosedo?

 9. packon komentira:

  @Mojo Zato tudi gre…stvar ni tako preprosta da bi jo posploševali, če pa že jo, nastanejo stereotipi, katere tudi sam opisuješ v svojem prispevku.

 10. Mr. Mojo komentira:

  @Packon: ne vem, če sem posploševal. Kot sem povedal, nisem govoril o glasbi na splošno ampak o popularnih glasbenih trendih. Tu trditev precej drži vodo. Poleg tega sem tudi povedal, da sem (takrat in tam) postavil tezo, da so prišli iz Amerike. Na retorični ravni. Jasno, da se lahko dokaže, da obstaja kakšen trend, ki NI prišel iz Amerike in/ali da Amerika ni edini breeding ground glasbenih trendov, je pa ta teza dobro izhodišče za razpravo z nekom, ki, oblečen v kavbojke, trdi, da “iz Amerike ni nikoli prišlo nič dobrega”. I see your point, do you see mine?

 11. packon komentira:

  @Mojo Iz katere Amerike so prišle dobra ali pa slabe stvari? Iz indijanske Amerike, Amerike sužnjev, Amerike belih protestantov, Kube, Brazilije, Jamajke…že sama oznaka Amerika je zelo splošna…

  Ne vem zakaj bi bili trendi tako pomembni, da bi morali zaradi njih ocenjevali nekaj, kot dobro ali slabo…trend je samo prodati vse kar se da, tudi tisto, kar si hotel najprej uničit, pa ti ni uspelo ( jazz,rock,punk…)

 12. Rado komentira:

  Ta kviz! V Sloveniji nam “sonca” ne bi prodali. To si upam trditi!

 13. simm komentira:

  Angleži imajo premalo “židov”, da bi ustvarili trende!

 14. hepan komentira:

  Jaz še vedno vztrajam da imajo Američani (@packon s tem mislim prebivalce ZDA!!) veliko nižjo splošno razgledanost kot večina Evropejcev.

  Za to pa niso krivi oni temveč njihov način izobraževanja…dosti amerike (ZDA) in ameriške zgodovine…o Evropi pa vedo samo, da so Benetke baje lepe… Tudi kasneje pri študiju se v ameriki zelo natančno specializirajo brez nekega znanja…karikirano: ameriški mehanik, specializiran v vijake ni še nikoli slišal za žebelj.

  Ne zanikam pa da je tudi v Evropi visoko število idiotov…

 15. Mr. Mojo komentira:

  @hepan: Predpostavka tvojega komentarja je, da poznavanje evropske kulture in zgodovine komurkoli zunaj Evrope karkoli pomeni in da je to znanje indikator “splošne razgledanosti”. Evropa je pač pomembna samo nam Evropejcem. Večini Američanov se za Evropo gladko jebe, tako kot se nam (in njim) za kakšno Afriko ali vzhodno Azijo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !