Kdo financira globalne protikadilske kampanje in zakaj

Robert Wood Johnson Foundation (RWJF) je vir dobesedno stotin milijonov dolarjev za protikadilske kampanje, v njihovem odboru (board of trustees) so pa bivši in sedanji direktorji družbe Johnson & Johnson, ustanovitelj RWJF pa je prav ustanovitelj Johnson & Johnson.

Družba Johnson & Johnson je od leta 2001 lastnik družbe ALZA, ki je edini proizvajalec Nicoderma (ki se trži tudi pod imeni Prostep, Habitrol, NiQuitin, Nicotrol, Nicorette in Commit, tržijo pa jih družbe GlaxoSmithKline (GSK), Aventis in Pfizer.

Prodaja nikotinskih nadomestkov prinaša več milijard USD letno, širjenje protikadilskih zakonov pa prinaša vedno več novih odjemalcev. Globalna prepoved kajenja bi tem družbam ponudila nekje med milijardo do milijardo in pol potencialnih strank, ki bi jim lahko prodajali nikotin po večkratni ceni, ob tem pa nihče ne bi plačal trošarine. Seveda ob uvajanju protikadilskih zakonov vztrajno bombardirajo tudi z reklamami za nikotinske nadomestke. V Sloveniji so reklame za nikotinske nadomestke naenkrat prisotne v medijih, na spletnih portalih, v zdravniških čakalnicah, včeraj sem jih videl tudi na sladkorju v kavarni, kamor sem zavil na kavo.

Nehajmo se sprenevedat, da gre tukaj komurkoli za kakršno koli dobrobit državljanov.

 • Share/Bookmark

28 odgovorov to “Kdo financira globalne protikadilske kampanje in zakaj”

 1. Človek komentira:

  Odlično. Mater kako sem vesel ko imam prav :D … Ko se je gonja začela smo razglabljali o tem, kdo ima prste vmes in kaj je dejanska resnica… Seveda smo slutili, da imajo prste vmes tisti, ki ponujajo zamenjavo, vendar nisem vedel,d a so tako odkriti… Kot takrat ko je avstroogarska prepovedala uvoz in pitje kave, da se je promoviralo pivo… Nikoli ne gre za dobrobit sužnjev. It is all about Benjamins, samo ljudje si nočejo priznati, da so sužnji….

 2. Blazz komentira:

  jest sm preprost fant. a to zdej pomen, da bom lah kmal ksnga przgal u lokalu? :D dejte zrihtat no! :)

 3. nada komentira:

  Le kam se uvrščamo tisti, ki ne potrebujemo ne enega ne drugega he,he

 4. Človek komentira:

  Uuu, Nada, me veseli, da obstajajo tudi tisti, ki živijo samo od tistega, kar dejansko potrebujejo… ;)

 5. Mr. Mojo komentira:

  @Nada: Ne razumem vprašanja. Kdo tukaj koga kam uvršča?

 6. guido komentira:

  Prav smešno je, kako ste neumni.

  Raje si poglejte film “Thank you for smoking”.

 7. Človek komentira:

  Guido jaz gledam samo porniče, ker še najmanj nategujejo ;)

 8. nada komentira:

  človek…hm, nekateri pa to raje dela…kot gleda…jap to je edinstvena biokemija

 9. spookymulder komentira:

  Hja, verjetno vse to drži, ampak glavno in gonilno kolesje protikadilske, kot tudi kadilske industrije, so pa še vedno kadilci. Jasno, denar je tisti, ki obrača ta svet … povsod so ljudje, ki želijo čimveč zaslužiti. Tobačna industrija se zaveda, da ogroža zdravje svojih uporabnikov … jih to morda ustavi? Protikadilska industrija je še vseeno boljša, ker poleg služenja denarja vsaj ne ogroža zdravja (kvačjemu kakšnemu kadilcu pomaga, da se odvadi). Če hočete kakorkoli ustaviti to “protikadilsko zaroto”, je edini in najbolj učinkovit način ta, da nehate kaditi. Če pa se zgražate nad temi zaslužkarji zgolj zato, da kažete, da poleg kadilske industrije še kdo drug na tem svetu skuša na vsak način zaslužiti denar … no, to pa res ni nobena nova novica. Zares višek ironije je, da kadilci s prstom kažejo na zlobne zaslužkarje, a jim hkrati sami režejo kruh.

 10. Blazz komentira:

  Dejte zdej nekadilci nehat bit tako oholi, no. Če smo vam prej tolko let lahko puhal pod nos, ste zdej dobil svoje pravice in cist zrak. Super se mate. Ampak, a vam ni jasno, da tist k kadi, ne more in dostkrat ne zeli kar nehat? Rec temu neumnost, bolezen, whatever. Gre se zato, da je brezveze hodt ven v lokale in klube, ce moras pol skos vn hodt. Polet je se slo, zdej je pa res ze mraz. Mhm, gledam ce je kej socutja za soljudi tuki okol: svoh zgleda.

  Dejte nej se gostinci sami odlocjo, al bo lokal kadilski al pa ne. Ne? Seveda ne, ker bomo vsi hodil v iste lokale: tam kjer so kadilci, tam je bolj zabavno. Posplosujem, seveda.

 11. Človek komentira:

  Spooky tvoje mnenje je skoraj razumno.. Vendar je brez podlage, vsaj psihološke… Človek se odvisnosti nikoli ne odvadi, temveč jo zamenja… Človek je bitje odvisnosti, bodisi tobaka, alkohola, osebe, strahu, lastnega izgleda… Name it… Zakaj si potem ne bi sam izbral kaj me bo ˝ubilo˝? In kdo pravi, da so ti izdelki neškodljivi? Tisti, ki zatrjujejo, da je neškodljiva tudi gensko spremenjena hrana… Enkrat bom sigurno umrl in tega se zavedam. In raje vidim, da zaradi lastne odločitve in zasvojenosti, kot za posledicami konzervanskov v hrani, slabe vode… Noone lives for ever… No ja, nekadilci verjetno boste…

 12. blue73 komentira:

  @mr.mojo: obnašaš se, kot da se kajenja sploh ne da odvadit po naravni metodi: ne prižgi si več rakave paličice in najdi smisel življenja v čem drugem.

  Zakaj sploh rabiš Nicoderm? Po komentarjih sodeč se imaš za močnega človeka.

 13. spookymulder komentira:

  @Blazz: Nihče ti ne pravi, da moraš nehati kadit, niti novi zakon ne! Novi zakon ti samo pravi, da ni prav, ce s svojim dimom posiljuješ tudi tiste, ki ne želijo kaditi. Problem vsega tega spora je ravno to, da kadilci vsa ta leta nikoli niso pomislili na nekadilce, ampak, kot si se sam slikovito izrazil, ste nam puhali pod nos in mislili samo na svojo razvado. Iščeš sočutje? No, če te vidim, da zaradi svoje razvade zmrzuješ na mrazu, imaš vse moje sočutje, kar ga premorem, ampak to sočutje še vedno ne pomeni, da mi greš lahko spet nesočutno puhat pod nos.

  In eno je gotovo – če bi obstajali kadilski lokali, jaz zagotovo ne bi hodil vanje, pa če bi se v njih drenjal ves svet in to iz enega povsem enostavnega razloga: ker zaradi dima v njem ne bi mogel zdržati, tako kot tudi sedaj velikokrat nisem mogel in sem moral iti ven, tudi v mrazu, dežju ali snegu. Sem takrat bil deležen sočutja? Morda, ampak očitno to sočutje ni bilo dovolj veliko, da mi kadilci ne bi več puhali pod nos.

  @Človek: Bo kar držalo, vsak ima kakšno svojo napako, razvado ali odvisnost in po svoje je tudi prav tako, ker nas prav to dela človeške, ni pa prav, če s to svojo odvisnostjo motiš in nadleguješ druge ljudi. Prav tako drži, da bomo vsi enkrat umrli, vendar vsaj dokler sem živ, ne želim, da se mi v lokalih solzijo oči in me peče v grlu, da ima vse kar pojem ali popijem okus po cigaretnem dimu in da mi obleka smrdi, kot da je bila v prekajevalnici, samo zaradi razvade ali odvisnosti nekoga drugega.

 14. Človek komentira:

  Spooky, že pred uvedbo je bilo kar nekaj odličnih lokalov po Sloveniji, ki so bili nekadilski, meni jih je bilo par kar všeč, vendar so samevali, očitno niti nisi vedel da so, glede na to, da si hodil v kadilske…

 15. Blazz komentira:

  @mr.mojo: great debate ;) @spooky: mojo slikovitost si uporabil v vsakem odstavku enkrat. sem kar vesel, da si napisal samo tri :) Zdaj, ko nekadilci dobro poznate gorje (tega prosim ne uporabi več kot dvakrat) razvad drugih, bi bili lahko večji ljudje in nam, brutom prekajenim, pomagali do neke salomonske odlocitve, ki za svoj mehanizem ne bo uporabljala soljenja pameti, ampak načelo ‘za vsakega nekaj’. Naj bodo slaščičarne, picerije in gostilne nekadilske. Zakaj pa ne? Hrana naj ima okus po hrani, ambient pa nežno aromo wc diškota. Kafiče in diskače pa nam le pustite pri miru, ali pa postavite spodobne prostore za naše razvade.

  Saj ni druge: imejmo skupne prostore in ločene prostore. tako kot imamo z ženskami garderobe in wc-je ;) šala

 16. Mr. Mojo komentira:

  @blue73: Kako se obnašam? Ves čas govorim, da je kajenje stvar izbire. Ne vem, od kod ti to, da se obnašam kot da se kajenja ne da odvadit po naravni poti. Osebno sem prepričan, da se ga da odvadit edino po naravni poti. Nekdo drug bi rad prepričal javnost, da je uporaba farmacevtskih izdelkov najlažja, če ne edina pot. To zagotovo nisem jaz.

 17. blue73 komentira:

  @mr.mojo: to sem napisal zato, ker je tvoj sestavek namigoval, da gre pri protikadilskem delovanju v bistvu za akcijo nekih farmacevtskih gigantov. Dejansko gre za borbo za bolj zdravo življenje, nekateri trgovci pa se pač prilagodijo vsaki situaciji.

  Aja, zakaj pa se ne odvadiš po naravni poti? Kaj te ovira?

 18. Mitja komentira:

  Vprasanje za vse nekadilce. Pa zakaj za vraga bi se moral odvadit kajenja? Ustreza mi, uzivam ko si prizgem rakavo palcko, tako kot jo imenujete. In tega mi nebo noben vzel.

  Tko da, nic me ne ovira, razen moja odlocitev o kajenju. Nevem zakaj imate tak problem z mojo odlocitivjo.

 19. princ komentira:

  to je svobodna odločitev! le da ni ne zdrava ne pametna! odloči se vsak sam. tudi nekadilec, ki se raje odloči za čistejši zrak. pošteno?

 20. Mitja komentira:

  Pa naj ima svoj cisti zrak! Privoscim mu ga! On pa meni ne mojega zakajenega. Glede na to da morm na cigaret po novem hodit vn. Ce se uvede lokale za kadilce ima nekadilec se vedno moznost izbere ja ali ne? Ja. Jaz pa imam moznost na toplem vrzt na pluca svojo nikotinsko palcko. Moznost izbere (kadilci ne)? Vsi drugacni vsi enakopravni? Z novim zakonom ne ravno.

  lp

 21. Zokzel komentira:

  Bomo imeli vsaj celo zimo privilegij piti resnično mrzlo pivo …

 22. Robert komentira:

  A se kadilci lahko že enkrat sprijaznite, da v lokalih ne bo več mogoče kaditi, pa tudi v restavracijah ne. Veliko let ste nas zastrupljali s svojo razvado-ker to ni nič drugega kot to. Kot bi ljudje, ki ne pijejo morali piti alkohol nekega pijanca , ki slučajno sedi poleg vas. Veliko let ste nam puhali oblake dima pod nos, pa še fino se vam je zdelo, ker vam nobeden ni nič mogel-pa pojdi ven če te kaj moti, je bil vaš odgovor. Motilo nas je, in sedaj ste vi tisti, ki morate iti ven. Končno je naša ljuba oblast storila nekaj dobrega-oziroma je zmagala volja ljudstva. Pa en lep pozdrav vsem nekadilcem

 23. Gorazd komentira:

  Jaz sem nekadilec in v lokale sploh ne hodim več,odkar bil sprejet ta zakon. Vsi prijatelji,ki kadijo,so pred lokalom,notri pa je kot v mrliški vežici. Drugo leto se bo oblast menjala,pa upam,da se bo doseglo tudi kaj za kadilce,da bomo spet uživali v zakajenem lokalu. A si kdo predstavlja,kaj bi bilo,če bi bil uni kreten od Bručana vegetarijanec?

 24. spookymulder komentira:

  @Gorazd: Najprej si rekel, da si nekadilec, potem pa si nadaljeval, da upaš, da boš lahko kot nekadilec znova lahko užival v zakajenem lokalu. Tukaj pa nekaj ne štima!?! Ali pa si morda hotel reči, da boš kot nekadilec lahko užival v zakajenem lokalu? No, to bi pa zares rad slišal, zakaj bi kot nekadilec užival v dimu? Aja in zakaj si v drugi debati flancal o kupljenem tobaku iz Makedonije, če pa nisi kadilec? Si mogoče latentni kadilec? Ali pa letentni nekadilec? Something just doesn’t add up!

 25. Blue73 komentira:

  @Spookymulder: zdi se mi, da je Gorazd eden izmed tistih kadilcev, ki misli, da bo z nekadilsko fasado izpadel bolj verodostojno.

 26. Ne me *ebat komentira:

  Tut jaz sem nekadilec in se mi zdi ta zakon ena največjih bedarij. Nihče ne sili nekadilce v zakajen lokal, kadilci svojega lokala ne morejo imeti. Vmesnih variant ni, obdobja za prilagoditev na zakon tudi ni bilo —-> zakon je porazn

  Zakaj pa nebi zaračunavali dodatne takse za vso hrano, ki je ne potrebuješ za preživetje? Glede na to da je/bo pomanjkanje po hrani? Vse kar morajo naresti debeli ljudje je da jejo manj in malo telovadijo a ne? Še za njihovo zdravje je to super dobr, so preveč neumni da bi to dojeli, zato bomo sprejeli zakon! Tko kot je to pisanje neumnost je meni pisanje nestrpnih nekadilcev o revežih kadilcih… da vseeno kaj takega ni tako daleč : http://novice.siol.net/default.aspx?siteid=1&pageid=6&article_id=1607111310544462&cid=108&pgn=2

  Pa še mal za hec, čeprav bi takoj podpisal peticijo: http://novice.siol.net/default.aspx?siteid=1&pageid=6&article_id=160711140956260&cid=108&pgn=1 Lp

 27. Blue73 komentira:

  @ne me jebat: nestrpni nekadilci in reveži kadilci? ne me jebat!

 28. [...] kot so 24ur, Delo ali Siol, in z njimi vplivali na javno mnenje, ter če za temi lažmi ne bi stali očitni interesi farmacevtske industrije. S temi podatki manipulira tudi IVZ v svojih zavajajočih pamfletih, v katerih vas ne pozabijo [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !