Kuhanje bolj nevarno od kajenja

Naslednjič, ko si privoščite večerjo v najljubši restavraciji, prepričani, da ste sedaj varni pred škodljivim dimom kadilcev za sosednjo mizo, pomislite, ali je to najhujša stvar, ki vas lahko doleti v tovrstnem javnem prostoru. Tudi ko svojemu malčku pogrejete mleko za večerjo, pomislite, če ne bi zanj bilo morda bolje, če bi enega prižgali, otroku pa servirali hladno mleko.

Namreč, kuhanje na plinskih kuhalnikih je do 30-krat bolj nevarno od pasivnega kajenja. Relativno tveganje, povezano s kajenjem je nekje v rangu od 1 (nič tveganja) do največ 1,5, medtem, ko je relativno tveganje za nastanek respiratornih bolezni pri otrocih zaradi kuhanja na plinu od 3,2 do 6,1, odvisno od števila obrokov na dan. Prisotnost kadilca v gospodinjstvu ni imela vpliva na pogostnost obolevanja.

Edina rešitev? Prepovedati kuhanje v restavracijah!

 • Share/Bookmark

26 odgovorov to “Kuhanje bolj nevarno od kajenja”

 1. Mustang komentira:

  Pa sej samo sedip tam u prostoru za goste, ne u kuhnji?? Kaj pa peči za Pizze, ki so več al manj na drva. Pa še ločene niso od gostov. To je šele hudič, a ne?

 2. Mustang komentira:

  Sediš, ne sedip…

 3. Music Man komentira:

  mustang ka pa varstvo kuharjev? Ja, če so kao kelnarje zaščitl še morjo kuharje!

 4. Ale komentira:

  Pa vi res ne znate pisat………

 5. Markoff komentira:

  Ti si pa zagotovo kadilec, mar ne? Klik na prvi link spodaj (Google Scholar) te pelje na par drugih linkov, med drugim na tega: http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.1111/j.1398-9995.2006.01037.x

  Tale raziskava temelji na vzorcu 3000 otrok, od tega 647 na krvnih preiskavah. Tista, ki jo ti navajaš, temelji na 111 otrok, ki živijo v Hongkongu, eden bolj onesnaženih mest na svetu (v smislu kakovosti zraka). Poleg tega nikjer ne zasledim vrste plina – kar malce dvomim, da je butan z dodatkom propana svetovni standard (vsaj za Francijo vem, da imajo povsem drugačne plinske bombe in tudi sestava le-teh je vprašljiva), za Azijo pa sploh dvomim, da je sprejela kakšne resne standarde na tem področju (Japonska edina izvzeta).

  Kot pravijo Angleži, there are lies, bloody lies and then there’s statistics. I say, then there’s Mr. Mojo the chain smoker.

  Stališča kadilcev, ki jim očitno njihova odvisnost povzroča resne težave iracionalnega pogleda na svet, so že znano bolestna. Namesto, da bi se sprijaznili z dejstvi, iščejo druga zla, s katerim bi opravičili svoja. Ne razumejo pa treh enostavnih dejstev: 1. Kajenje je škodljivo in škodi tudi nekadilcem, ki postanejo pasivni kadilci. 2. Zakon je sprejet in lahko se sedaj postavite na glavo. 3. Vaša svoboda do kajenja krši svobodo nekadilcev, ki si ne želijo vdihavati cigaretnega dima. Če ne razumete koncepta svobode, marš si prebrati ustavo.

  Temu pa lahko dodam samo še: nisem proti kajenju, nisem proti zasebni svobodi samozastrupljanja s cigareti ali čemerkoli drugemu (zaradi mene kadite izpušne cevi in ližite cianidne bonbone). Ko pa to zastrupljanje preseže okvire samouničevanja na druge, se ta svoboda konča. In tega, dragi bolestni odvisniki, ne morete, ne želite in nikoli ne boste razumeli.

  PS: interes države je zmanjšati obolenja srca in ožilja, h katerim največ prispevajo kadilci (seveda tudi debeli, a nanje se prosim ne sklicujte, ker debeli vas ne bašejo s hrano kot vi bašete druge z dimom), in ne dihalna obolenja, na katera vpliva n faktorjev. Spet, če si bolestno odvisen, ne zmoreš racionalnega pogleda.

 6. Lady Justice komentira:

  Mustang to zame ni nobena raziskava. Ko prineseš link oz. karkol politično neodvisne in samostojne raziskave ti bom verjel. Prebral sem mnoge in use kažejo, da je večja možnost, da umreš tako, da bo helikopter nate padu kot pa od pasivnega kajenja! sicer pa tu ni tema kajenja samo tako se sprašujem zaščitimo še kuharje! Potem zdravnika naj bolni ne hodijo k njim saj se lahko nalezejo,itd… Da za butan je res! če plin spušča se dojenček zaduši v 1minuti, odrasel človek to zavoha po minuti in še nekaj!

 7. Jure komentira:

  Mi imamo seklokeramično ploščo in nimamo plina.

 8. radovednez komentira:

  Mr.Mojo je zgrešil point že v samem izhodišču.

  Kajenje ni alternativa kuhanju. Mr.Mojo očitno predpostavlja, da kadilci ne kuhajo. Tudi če zgoraj napisano drži, kadilec onesnažuje s plinom in dimom, medtem ko nekadilec samo s plinom.

 9. Duko komentira:

  Lady Justice, pa kje ti živiš? In kje se najde tisto raziskavo o helikopterju itd.? Vse analize in strokovna mnenja, kar sem jih prebral, kažejo na veliko škodljivost kajenja, posebno še pasivnega. Sem pa pripravljen spremeniti mnenje, če mi postrežeš s kakšnim verodostojnim podatkom. Torej? Drugače pa se popolnoma strinjam s prispevkom Markoffa. Dobro napisano!

 10. Lethaly komentira:

  Ma na tem svetu itak ni več nič zdravo, kar se pa tega zakona tiče, včeraj sem prišla v en lokal vsak drugi je mel čik v rokah. xD

 11. Lady Justice komentira:

  @duko

  Prijatelj, ki je predavatelj na faksu za biologijo(tako preprosto povem) Mi je dal več raziskav! Pošiljali so jih na ministrstvo a nobene niso hotele argumentirati….

 12. biker17 komentira:

  Nauk te zgodbe je, da kadilci ne kuhajo, omg.

 13. joste komentira:

  keri podatki no…

 14. spookymulder komentira:

  Zanimiva finta kadilcev, ki v opravičilo svoje slabe razvade navajajo vse grdobe in tegobe tega sveta, ki nam strežejo po življenju, a ob konkretnem primeru npr. namerno pozabijo, da je prehranjevanje (in s tem nujno povezane navade, kot je gretje mleka) nujno pomembno za življenje, med tem ko lahko vsak človek brez vsakršnih težav (v bistvu celo s koristmi za zdravje) živi brez cigaret.

  Še bolj zanimivo se mi zdi, kako spretni “spin doctors” so kadilci, ko praktično vsako raziskavo, ki govori o nevarnostih pasivnega kajenja označijo za pristransko globalno zaroto velikih protikadilskih lobijev, nasprotno pa z odprtimi rokami sprejmejo vsako še tako banalno in nesmiselno primerjavo, ki kakorkoli opravičuje kajenje.

  Prav zabavno pa je, ko se kadilci prikazujejo kot velike križarje svobodnega odločanja, a potem npr. v primeru otrok ne pomislijo, kako vplivajo na njihovo (ne)svobodo odločitev, saj je zaradi razvade staršev in posledični izpostavljeni cigaretnemu dimu (ali zgolj psihološkemu vplivu zgledovanja po obnašanju staršev) pri otrocih v kadilskih družinah kar dvakrat ali celo trikrat večja verjetnost, da bodo redni kadilci, ko odrastejo, kot pa pri otrocih, ki so odraščali v nekadilski družini.

 15. Lady Justice komentira:

  @spookymulder

  1. moji starši so nekadilci!
  2. Raziskave so večinoma pristranske v eno stran!
  3. Nikoli ne kadim v zaprtem prostoru doma, če so otroci zraven!
  4. Moji otroki so prav zdravi(bolj kot kakšen otrok nekadilskih staršev, seveda zame to ni povezava!)
  5. Mleko se lahko greje z ognjem, ki ga kurimo z lesom, oz. štedilnik na štrom(bi pač mogu mal počak na svojo juhico ane)
 16. spookymulder komentira:

  @Lady Justice: 1.čestitam tvojim staršem (nihče ne trdi, da otroci nekadilcev ne morejo postati kadilci) 2. ne vem torej, kako to, da nisi podvomil tudi v raziskavo, ki je tema tega zapisa 3. čestitam, otroci so ti lahko hvaležni 4. upam, da bodo ostali tako zdravi in ne bodo začeli kaditi 5. tudi če bi to storili, bi Mr. Mojo poskrbel za študijo, ki bi dokazovala, da so električni kuhalniki in peči na drva bolj nevarna od pasivnega kajenja in bi bili znova na začetku ;-) … kot sem že dejal, slabe stvari se ne morejo opravičevati z drugimi slabimi stvarmi

 17. Mustang komentira:

  @Lady “Justice”: jest nisem nobenih linkov prenašou, sploh pa ne politično neodvisne in samostojne raziskave (tam so ene slikce, ka bi mogle drugje končat). O čem ti to spet??

  @Mucic Man: Ne vem, mogoče pa kuharjem kako zaščito v obliki čelade oz filtra s proti biološkim delovanjem???? Da bodo vsi kul, valda, ne samo eni.

  @Mr Mojo: objava pod #3 je pomotoma tuki romala, lahko jo brišeš. LP!

 18. Irenca komentira:

  @ lethaly

  za kateri lokal pa gre to?

 19. Mr. Mojo komentira:

  @Markoff: kot odgovor na to raziskavo ti lahko navedem vsaj 25 raziskav, v katerih pokazali, da tobačni dim v okolju nima nikakršnega vpliva na obolevnost zaradi bolezni, ki jih pripisujemo kajenje, ali pa celo, da ima pozitiven vpliv. Če boš še stokrat ponovil, da kajenje “škodi tudi nekadilcem, ki postanejo pasivni kadilci”, to ne pomeni, da je to res. Če nisi proti kajenju, zakaj si proti moji pravici, da odprem lokal, v katerem bi se lahko kadilo? Nikogar ne bi prisilno porinil vanj.

  @Spookymulder: Ne gre za opravičevanje slabih stvari z drugimi slabimi stvarmi, pač pa za ilustracijo tega, da ugotovljeno relativno tveganje pri pasivnem kajenju, ni taka jeba, kot bi jo radi prikazali nekateri.

 20. spookymulder komentira:

  @Mr. Mojo: Mah, saj ne vem, če se nalašč sprenevedaš, ali pa res ne vidiš smiselne povezave svojega pisanja, ampak kakorkoli že, ob vseh tvojih argumentih izpadeš preprosto trapasto, ker nikoli ne želiš priznati, da si en velik zagovornik kajenja, temveč vedno zablefiraš, da se ti gre zgolj za neko višjo resnico in pravico. Oprosti, ampak ti si en velik hipokrit. Priznaj že enkrat, da si zagovornik kajenja, tako kot jaz mirne duše priznam, da sem nasprotnik kajenja, ne pa da nekaj slepomišiš.

 21. psiho_d komentira:

  @Spookymulder, nikakor ne razumem, zakaj te tako skrbi kajenje. Saj kadilci želimo samo nekaj lokalov zase. Za kadilce. Kjer se bomo po mili volji zastrupljali – sami sebe in drug drugega. Nobenega nekadilca ne bomo vlekli s seboj, če sam ne bo tako želel. Zakaj preprečiti družabno življenje kadilcem, če pa se da to zelo lepo urediti z ločenimi lokali?

 22. Ale komentira:

  Hja ta novi zakon je SUPER!!!!

  Zmeraj smo bili ne kadilci prisiljeni biti v prostoru skupaj z kadilci, ja če je dva metra razlike kjer se kadi in kjer se ne sme je pa res OK in ni nič dima.. Jaz bi, če že želite biti v prostoru zapru vse v eno sobo in “pušite kokr čte pa dokler ne …” No vsak ma svoj užitek.

 23. psiho_d komentira:

  Bravo, Ale! Pa to je prav tisto, kar menimo, da nam pripada. Ali pa bi vsaj meni zadoščalo. Minimalni standard. In navsezadnje, ne moreš kriviti kadilcev, če prostori niso bili primerno ločeni. Če bi zakonodajalec uredil stvari po zakonu, ki je veljal prej, bi bili zaščiteni pred dimom. Tako pa – mar smo kadilci krivi, da se zakonodaja ni izvajala?

 24. espelia komentira:

  bi blo fajn, če bi še kakšno drugo bolj pomenljivo zadevo zagovarjal glede na domišljijo… Kajenje; lahko se preseliš na Kitajsko, boš okajen nonstop pa tud glede na to, da se vsa svetovna industrija seli sem boš lahko užival v prekrasnih vonjavah na vsakem koraku… po možnosti s pokritim nosom tako kot večina prebivalstva tukaj… enostavno se res ne da dihat… TO JE PROBLEMATIKA. Bi bilo lepo, če bi se kdo začel ubadat z njo, ker Kitajcem je vseeno, vsem ostalim svetovnim pohlepnežem pa očitno tudi.

 25. Duko komentira:

  Prav zanimivi podatki; vidim jih prvič. Predvsem številske. Težko pa verjamem, da bi bila farmacevtska industrija, ki izdeluje preparate za odvajanje od kajenja itd. vplivnejša od tobačne industrije in bi lahko prepričala vse vlade, mednarodno zdravstveno organizacijo, horde zdravnikov…name it, da kajenje škodi zdravju. Se mi zdi, da so podatki malo filtrirani s končnim ciljem pred očmi. Še posebej, če je vmes statistika. Bom pa v bodoče previdnejši pri pitju vode. Alternative sicer ne vidim. Cviček? In prosim te, ne postrezi nam še s kakšno raziskavo, ki bo dokazovala, da je kajenje za zdravje koristno.

 26. Mr. Mojo komentira:

  @Duko: ne bom, brez skrbi, so pa zanimive statistike o življenski dobi kadilcev, nekadilcev in bivših kadilcev. Bivši kadilci so najbolj ogroženi, nekadilci in kadilci so pa tu nekje, zelo blizu. Ne vem, najbolj verjetna hipoteza se mi zdi, da tisti, pri katerih kajenje najbolj vpliva na zdravje, prenehajo kaditi, vendar je že prepozno. Kakorkoli, aktivni kadilci živijo minimalno manj kot nekadilci.

  Glede tega, da farmacevtski lobiji niso močnejši od tobačnih – resno misliš? Že kr precej časa je vse, kar pride ven z etiketo tobačnih korporacij, pa če je še tako pošteno narejeno, avtomatično “okuženo” s korporativnimi interesi. V svojih argumentih se nikoli ne sklicujem na nobene študije, razen tistih, na katere se sklicujejo preganjalci kajenja.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !