Koliko kajenje dejansko stane državo (in državljane)?

Velikokrat sem že zasledil argumente, da kadilci stanejo državo in zdravstveno blagajno več, kot prispevajo. Je to res?

Trošarina za cigarete v Sloveniji znaša približno 64 EUR/1000 kosov cigaret (nekaj od tega je proporcionalne trošarine, torej je višina odvisna od cene cigaret; podatek velja za najbolj prodajan cenovni razred cigaret).

Po podatkih ministra Kebra, je v Sloveniji 400.000 kadilcev. Recimo, da je takih, ki pokadijo v povprečju eno škatlico na dan (osebno prispevam približno dve) 300.000, kar pomeni, da dnevno skupaj kupijo 300.000 škatlic ali 6.000.000 cigaret.* Torej za trošarine prispevajo 384.000 EUR/dan, oziroma 140.160.000 EUR/leto. Na spletni strani Oknološkega inštituta v Ljubljani lahko vidimo, da je v letu 2006 imel 13.117.526.938 SIT vseh odhodkov (oziroma 54.656.362 EUR). Že sedaj bi torej lahko od trošarin za cigarete vzdrževali 2,5 Onkološkega inštituta.

V javnosti se govori o predlogu za uvedbo tobačnega evra. S tem bi se dnevni izkupiček od trošarin povečal na 684.000 EUR/dan, oziroma na 249.660.000 EUR/letno. To je pa že vsota, ki zadostuje za 5 Onkoloških inštitutov.

Seveda je to samo del zneska, ki na račun kadilcev polni državno blagajno. Tu je treba prišteti DDV (ki znaša 150.000 EUR/dan ali 54.750.000/leto). S tem se izkupiček od prodaje cigaret (pri sedanji trošarini) poveča na 534.000 EUR/dan oziroma na 194.910.000 EUR/leto. K temu dodajmo tistih prejšnjih 300.000 EUR/dan ob uvedbi dodatnega tobačnega evra, pa smo že pri vsoti 834.000 EUR/dan oziroma okroglih 300 milijonov EUR letno.

Na to vsoto seveda moramo dodati še celo vrsto dajatev, ki izhajajo iz prodaje cigaret, od davkov na dobiček pri proizvajalcih in trgovcih do dohodnin tistih, ki so neposredno zaposleni v proizvodnji in/ali trgovini s cigaretami. Ampak pustimo malenkosti. Nikar pa ne pozabimo, da kadilci poleg vsega naštetega enakovredno prispevajo svoj delež v zdravstveno blagajno.


  *po podatkih Mediane je v Sloveniji 470.000 kadilcev, ki v povprečju pokadijo po 15 cigaret na dan, kar znese cca 7 mio cigaret/dan

  • Share/Bookmark

28 odgovorov to “Koliko kajenje dejansko stane državo (in državljane)?”

 1. irenca komentira:

  In evo razlog, zakaj tako whoo-hoo-broo-hoo škodljive stvari kot so cigareti ne prepovejo prodajati (prepovejo jih sicer, pametne buče, kaditi povsod, ampak kupiš si jih pa še vseeno lahko). No, zdej pa si naj militantni nekadilci, ki si ne pustijo ničesar dopovedati predstavljajo, kaj bi se zgodilo, če bi hipotetično vsi kadilci čez noč nehali kaditi in jim smraditi majice in sveže oprane lorealove lase. A ne bi pol rekli- pismo zakaj nismo pustili, da nam smrdi (ker drugih minusov itak ni) v lokalu po čikih (namesto po švicu in peeru), mi vsaj ne bi bilo treba plačevati državi bajnih davkov oz. in wtf dragega zdravstvenga zavarovanja (ker nekje je treba tistih 300 milijon evrčkov pokasirati nazaj,a?)

  btw, Mojo – “…pa smo že pri vsoti 834.000 EUR/dan oziroma okroglih 30 milijonov EUR letno.”

  300, ne 30. Se mi zdi.

 2. Mr. Mojo komentira:

  Res je. Popravljeno. Hvala.

 3. jezični in tapravi dohtar komentira:

  @Mr. Mojo: Ta “računica” ima zgolj to veliko napako, da upoštevaš samo stroške onkologije, čeprav bi moral zraven dati še lep delež kardiologije (srčne in žilne bolezni), pulmologijo (cela paleta respiratornih bolezni), oddelek za alergije, gastroenterologijo(poškodbe na sluznici požiralnika in želodca), velik del dermatologije (poškodbe kože), zobozdravstvo (poškodbe zob, sklenine, ustne sluznice) … pa še kaj bi se našlo.

  Ampak vseeno, verjetno je res znesek s cigaretami pridobljenih davkov še vedno večji od stroškov, se mi zdi pa zanimivo, da ob takih računicah ne pomisliš, koliko sam zapraviš za cigarete. Si upaš izračunati in objaviti, koliko ti na leto zapraviš za cigarete? Grem stavit, da v enem letu v zrak zmečeš vsaj za ene zelo lepe počitnice za vso družino. Ampak ja, očitno so tebi bolj pomembne cigarete. Naj ti jih bog požegna!

  @Irenca: če vprašaš mene (ki sem eden od tistih “zlobnih” militantnih nekadilcev) rade volje plačujem večje davke, če bo to ustavilo kajenje. Kaj moreš, sem pač tak “tepec”, da mi je bolj kot denar vredno TUJE (torej tvoje, oziroma od kateregakoli kadilca) človeško življenje, četudi ga kadilci zavedno in prostodušno mečejo stran.

 4. Mr. Mojo komentira:

  @Jezični in Tapravi Dohtar: Seveda upoštevam samo stroške onkologije. Po drugi strani upoštevam tudi stroške onkologije, ki s kajenjem nimajo nikakršne veze, na primer rak materničnega vratu, levkemijo in še kaj bi se našlo. Tudi pljučne karcinome, katerih vzrok ni bilo kajenje.

  Sej sem napisal, koliko letno zapravim za cigarete. 5,20 EUR x 365 nanese slabih 2000 EUR. Od tega dam državi cca 1000 EUR v obliki trošarine in cca 400 EUR v obliki DDV. To, za kaj in kako zapravim ta cash je povsem moja stvar. Moj argument je bil samo kontraargument tistim, ki trdijo, da kadilci v zdravstvu zapravijo več, kot prispevajo. Za razliko od mnogih drugih skupin, katerih zdravljenje plačujemo vsi, so kadilci in pijanci edini, ki svoj delež pošteno (pre)plačajo.

  Glede tega, da kadilci svoje življenje prostodušno mečemo stran, enkrat malo poglej, kakšne so statistike o povprečni življenski dobi kadilcev in nekadilcev. Mislim, da boš presenečen, kako majhna je razlika. na primer tukaj lahko prebereš, da je sicer prevalenca emfizema in bronhitisa duplo manjša pri kadilcih in bivših kadilcih, kot nekadilcih. Zato pa je prevalenca scrčnih bolezni pri kadilcih in nekadilcih skoraj enaka, hipertenzije je pa pri kadilcih bistveno manj.

  Preberi si tudi tole analizo. Ena najbolj izčrpnih analiz vzrokov smrti zaradi kajenja. Temelji pa izključno na uradnih, preverjenih (in preverljivih) podatkih.

  Kako pa računajo “smoking-related deaths” v ZDA lahko prebereš v poročilih instituta Cato. Na primer tukaj. Ne glede na vir, njihovi ugovori držijo. Do podobnega zaključka sem tudi sam prišel pri svoji analizi poročila o številu smrti v EU zaradi pasivnega kajenja. Ko enkrat politična agenda postane pomembnejša od znanstvenih dejstev in ko se tisti, ki naj bi skrbeli za naše zdravje takole blamirajo, je nekaj hudo narobe. Veliko bolj narobe kot to, koliko denarja kdo zapravi po lastni volji in za kaj. Če te pa skrbi moja dobrobit, potem mi pusti živeti tako, kot mi paše.

 5. MarkoM komentira:

  Mr. Mojo lepo od tebe, da si se poglobil v številke in me preusmeril na svoj blog. Meni se ni kaj preveč dalo razen pavšalnega mnenja v svojem pisanju,saj je bila rdeča nit mojega pisanja dikriminacija in totalno poniževanju (strpnosti pri tem žal ne morem omenjati) katerega so si s to prohibicijo dovolili ne le naši politiki,temveč tudi nekateri državljani. Živim pač v državi, kjer niti ustava ne zdrži samovolje politikov. Skratka, v povečini hinavski družbi. Seveda se zaradi tega ne bom preselil v drugo državo, a tudi po tistih poteh ne bom stopil. Vsekakor sva skupaj, ti po statistični – jaz po umetniški plati, zložila zelo zanimivo pisanje. Se bereva. Zdaj pa šibam državi še kak (za)dimljen euro podariti.

 6. Mr. Mojo komentira:

  @MarkoM: Selitev v kakšno drugo državo ti itak ne bi pomagala, saj gre za globalni problem. Tudi to dejstvo ima svoje vzroke. Poglej tole.

 7. theedge komentira:

  Protikadilski zakon itak sam po sebi spominja na prohibicijo v Ameriki, za katero je znano da je prinesla same težave.

  Moja prva misel ko so začenjali omenjati protikadilski zakon: “A ima država preveč denarja?!”

  Sem nekadilec, in bom verjetno ostal :) nimam pa nič proti kadilcem. Kadilci poleg tega da polnijo državno blagajno so povečni tudi dobri delavci in predvsem večina znanih glasbenikov se lahko za svoj kripav glas lahko zahvali cigaretam :)

  P.S. Zakaj se sekirajo zaradih cigaret, ko se bomo pa utopili v morju, zastrupili z ozonom in nepitno vodo, pobili v nuklearni vojni :) Ali pa sestradali v prihajajoči gospodarski krizi, ker $ še kr pada…

 8. Tine K. komentira:

  Bil sem reden kadilec približno 30 let, sicer dokaj zmeren, nekako 2 do 3 škatlice na dan. Pred petimi leti sem opazil številne težave z dihali (zasoplost, močan jutranji kašelj in izpljunek, pogoste napade hitrega dihanja). Šel sem na preiskave in diagnoza me je vrgla na tla – karcinom pljuč pri starosti 45 let! Glede na to, da je moja služba potekala v naravi, so mi to pač očitno povzročile cigarete. Od takrat se mi je življenje povsem spremenilo. Kemoterapija je bila pravi pekel. Shujšal sem za 20 kg na vsega 45 kg telesne teže pri višini 185 cm. Na srečo so rezultati kazali dobro, vendar naslednja štiri leta moje življenje ni bilo več isto. Ne zgolj zaradi nenehnih težav z dihanjem (ena najhujših stvari je, če se dušiš v spanju), temveč tudi zaradi strahu, da se bo stvar ponovila. Letos sem dobil smrtno obsodbo. Rak se je znova razrasel, tako da so mi ostali še kakšni 4 meseci življenje. Življenje, ki na žalost sploh ni več življenje. Ne vem, kaj bo z mojo družino, predvsem pa me skrbi za otroke.

  Ne zamerim ljudem, ki iz kakšnega koli razloga zagovarjajo kajenje. Tudi jaz sem bil tak in tudi sam si ne bi za nič na svetu pustil vzeti cigarete iz ust. Lahko pa iz lastne izkušnje povem, da se perspektiva povsem spremeni, če se znajdeš v statistiki nesrečnežev, ki jih kajenje ubije. Če me vprašate danes, bi bil srečen, če bi med pred 30 leti nekdo mahnil na gobec in mi prepovedal kajenje. Če bi lahko, si ne želim nič drugega, kot da bi se vrnil v preteklost in opustil kajenje, vendar taka je pač bila moja odločitev in z njo moram živeti (oziroma moram zaradi nje umreti). A če bi pred 30 leti vedel to, kar sem doživel sedaj, bi se zagotovo odločil drugače.

  Ostane mi samo še to, da vsem, ki zagovarjajo kajenje rečem, da ste zagotovo na napačni strani, preprosto zato, ker se ne zavedate, kako strašno je, če človek zaradi tega zboli. Ne govorite mi o svobodni volji in podobnih bučkah, ker preprosto ne veste, kako hudo je to, dokler ne zbolite. Ko v bistvu vem, da sem za to kriv sam, ker sem bil tako zelo prepričan vase in nisem verjel, da se mi kaj takega lahko zgodi, oziroma sem se prepričeval, da se bom s tem pač soočil po tem, če me to dejansko doleti. Ampak sedaj vem, da je bila to ena velika neumnost. Zato ker življenje je ena navadna prasica, ki ti ne da druge možnosti, če prvo zafuraš.

  Sedaj lahko zase zagotovo rečem, da mi kajenje ni prineslo toliko užitka, kot mi bo sedaj prineslo gorja (meni in vsem, ki jih imam rad). Briga me, kdo služi s cigaretami, kakšna je statistika obolevanja in vsi ti drekci-pekci. Dejstvo je, da šele sedaj jasno vidim, kaj mi je prineslo kajenje in da tega zagotovo ne privoščim nikomur drugemu. Moje zadnje dejanje na tem svetu pa bo, da mojega sina odvadim kajenja, pa če bo to želel ali ne. Briga me njegova odločitev, jaz mu takega konca, kot čaka mene, preprosto ne privoščim, on (kot tudi vsi ostali kadilci) pa se tako ali tako ne zaveda povsem dobro, kaj ga lahko doleti, saj je čisto nekaj drugega, če o tem bereš, ali pa če to dejansko doživiš.

  Upam, da nisem preveč patetičen, vendar nekako želim svojo izkušnjo deliti tudi z drugimi. Hvala!

 9. Mr Mojo komentira:

  Tine K. Z vsem dolžnim spoštovanjem (in to mislim resno), gre za svobodno voljo. Z vsemi zkušanjemi v onkologiji, mislim da vem, kaj me (in vsakega kadilca) lahko doleti. Tudi ti ne moreš reči, da nisi vedel. Samo mislil si, da ti ne boš tisti. To je pač tveganje, ki si ga prevzel z vsakim cigaretom, ki si ga pokadil. Enako tveganje prevzameš tudi z vsakim kilometron, ki ga prevoziš v avomobilu. Velikokrat sem premišljeval o tem, ali bi morda lahko nehal kaditi preden bi bilo morebiti prepozno. Ampak to tudi ni vprašanje. Žal tiste, ki uvajajo ta protikadilski zakon, niti od daleč ne zanima tvoja zgodba, ali moja, ali zgodba kogarkoli udeleženega. Njihovi interesi so drugje. Tvoja usoda jim je zadnja briga na svetu. Pri svojih 40 letih mislim da vem, kaj lahko delam in česar ne morem. Pripravljen sem prevzeti vsa tveganja in jih sfurati do konca. Morda se motim, morda bi se v tvoji situaciji sesul. Težko rečem. Vem pa, da nisem pripravljen prenašati laži zato, da bo neka terciarka ali neki tretjerazredni magister obdržal svoj job in zato, da bo neka korporacija potegnila nekaj milijard dolarjev. Resnica je pač ena sama, in ta je tukaj pohojena, povožena, popljuvana, prezrta in pofukana v rit brutalno in brez lubrikanta.

 10. Tine K. komentira:

  Gospod Mr. Mojo, lahko vam rečem le to, da ne glede na to, kar mislite da veste, zagotovo ne veste, kako huda je ta stvar, dokler jo osebno ne doživite. Potem tudi začneš povsem na drug način videti stvari. Tudi jaz sem pred tem slišal veliko zgodb prijateljev in tudi poznal ljudi, ki so zboleli, ampak ko te to osebno doleti, je pa čisto druga zgodba. V bistvu me sedaj prav malo briga za razne zakone, zaslužkarje, moralističe dvoličneže, dileme o laganju in vse razprave o kajenju. Tudi sam sem včasih razmišljal na ta način in tako opravičeval svoje kajenje, sedaj pa na žalost nimam več te svobode, ker sem soočen z dokončnim dejstvom in resnico, ki je še veliko hujša in neizprosna, kot ste jo opisali vi. Upam, da vas ne čaka ista usoda, če pa se vam to slučajno zgodi, ste lahko prepričani, da sedaj nimate še niti najmajšega pojma, kaj vas čaka. Pa tudi zavedam se, da sem za to kriv izključno sam, a na žalost to dela stvar samo še hujšo, ker se moram ves čas spraševati, zakaj sem v preteklosti sprejel tako napačno odločitev.

 11. Wega komentira:

  @irenca: - “da nam smrdi … v lokalu po čikih (namesto po švicu in peeru)” Ne namesto po švicu in peeru ampak namesto po čikih, švicu in peeru. Kas se švic in pir pojavljata samo v zakajenih lokalih? - in kaj sedaj’ sedaj ste pa kar naenkrat neki dobrotniki in Krambergerji, ki vsem plačujete v skupno blagajno in se žrtvujete tako, da kadite. Malce bedno, se ti ne zdi? Ah, ja, je pač treba imeti en izgovor: kadim v skupno dobro… @jMrMojo (na komentar jezični in tapravi dohtar) sem se spomnil, da sva že pri Košaku debatirala, pa sem se umaknil. Vidim da še vedno vstarjaš z mednarodnimi analizami in dokazi o dejanskih neškodljivostih kajenja, pardon, pasivnega kajenja in zarotah proti kadilcem. Pa mi še vedno ni jasno, zakaj bi moralo biti kajenje tako priviligirana zadeva, da ja vsako omejevanje takoa groza. Kot da gre za prepričanje, veroizpoved, spolno usmerjenost ali kaj takega. Ne pa kurjenje smrdljive trave. Saj ni pomembno en onkološki inštitut ali 5, en onkološki bolnik je tisti… @ Theedge: kot bi povzemal tipični izgovor kadilcev, kaj pa avti, kaj pa ozon, kaj pa to in ono. Pa to ne bi smelo biti izgovor za kajenje. kot bišli s pištolo po cesti in se kujali, saj se drgje pa tud strelajo, pa naj najprej druge pohopsajo, zakaj ravno mene… @jMrMojo (na komentar Tine K.) ti ne samo da si pripravljen prevzeti vsa tveganja in surfati do konca ampak iz neznanega razloga širiš mesijanstvo dalje in poizkušašrazsvetliti še druge. Prepričan sem, da nekje v sebi veš, da tvoja zavest filtrira informacije na način, da bo telo prišlo do svoje doze nikotina od katerega si zasvojen. Vem, tudi moje mnenje boš malce preuredil in zagovarjal dalje vsesplošno zaroto. Morda pa bi vsaj pustil druge, da verjamejo v škodljivost kajenja in prenehajo s tem, sam pač počni kot ti je drago. Če bo na račun zakona nehalo kaditi 1000 ljudi, pa bo eden od tisočev ušel usodi Tineta bo to vredno. Pa vsem analizam, kadilcem ugodnim ali pač možem v črnem v profit navkljub.

 12. peder komentira:

  vsi kadilci v sloveniji bi mogli za 1 teden nehat kadit popolnoma..pa bi hitro spet pustili kajenje v lokalih:)

 13. Wega komentira:

  Peder, kakšen teden, saj še za pet minut niso…

 14. seamus komentira:

  @Mr Mojo – ne paše sem pa vseeno – kam je šla hitra pošta, imam neki za dodat :(

 15. Mr. Mojo komentira:

  @Seasmus: History Management. Prispevek je bil brez veze.

 16. irena komentira:

  kje je pa post o hitri pošti?

 17. Mr. Mojo komentira:

  @Irena: Piše zgoraj – History Management (TM). Po sklepu Višje komisije za upravljanje z zgodovino je ta post kvaril podobo bloga, zato bo njegove veljavnosti dalje (1. 1. 2008) kakršen koli obstoj tistega posta kategorično zanikan.

 18. Ana komentira:

  ekola. včeraj sem nehala kadit. in basta. res. :mrgreen: v Bg sem se napušila do kraja, dans me grlo peče ko hudič…no, verjetno je to prehlad, pa vendar: za voljo bodočega potencialnega otroka ;) Sicer pa mi je hudo, da so v Franciji uvedli ta zakon….ccccc….evo, na balkanu ne *ebejo sistem 100% i nikome ništa :mrgreen:

 19. Mr. Mojo komentira:

  @Irena:

  Štafetno palico so (z zamudo) prevzeli drugi.

 20. JaJebiGa komentira:

  Vsemu skupaj bi lahko prišteli še dobiček od kavic, pirov in ostalih pijač, ki smo jih (sedaj manj) kadilci popili po kafičih in nočnih lokalih. Splošno znano je namreč, da so obiskovalci lokalov v veliki večini kadilci!

 21. kamper komentira:

  Za ta denar bi mi pa z lahkoto pustili da kadim v lokalu :lol: vsaj pozimi.

 22. Mr. Mojo komentira:

  @JaJebiGa: Seveda, virov zaslužka od cigaret je še ogromno. kot sem povedal, tu so še trgovske marže, dohodnine od zaposlenih v proizvodnji in distribuciji cigaret, in pa seveda tudi promet v lokalih.

  @kamper: Najmanj!

 23. Mr. Mojo komentira:

  @Wega: Absolutno gre za prepričanje in za svobodo izbire, ki mi je bila odvzeta na podlagi laži. Glede opazke o številu onkoloških inštitutov – post obravnava tezo, da kadilci porabijo več kot prispevajo. In ja, to je še ena v vrsti laži, proti katerim pišem.

  Ne širim nikakršnega mesijanstva niti nikomur ne svetujem, da naj kadi. Vsak je gospodar svoje usode in vsak se lahko odloči sam. Drugi lahko verjamejo (bi morda bilo primerneje verujejo?), kar želijo, jaz govorim o golih dejstvih. In ta pravijo, da je zgodba o škodljivosti pasivnega kajenja izmišljotina, ki jo je očitno nekdo potreboval zato, da je lahko sprejel ta zakon. Brez te laži bi se namreč še vedno pogovarjali zgolj o pravici do izbire, ki smo jo do sedaj imeli. In ne se bat, nikakor ne bom preurejal tvojega mnenja, saj to očitno dovolj dobro počnejo drugi. Odgovoril bom samo na tisto, kar napišeš.

 24. ne me j*bat komentira:

  Mr, dobro si to napisal in argumentiral. Za razliko od predlagateljev zakona in njihovimi puhlicami ala, vsi v evropi že imajo ta zakon in v Sloveniji umre x ljudi zaradi pasivnega kajenja. Lp

 25. robert79 komentira:

  Mr. Mojo, kolega Marko Bratuš mi je povedal, da bi mogoče sodeloval pri znanosti na Vesti. To me veseli, zakaj berem tvoj Fact Sheet in se zdiš sila radoveden. Sam sem fizik in pišem rahlo izkrivljene tedenske prispevke. Imamo pa na Vesti plemenitejše načrte, pisanje o bolj domačih, aktualnih stvareh ipd. Lahko bi se povezali, izkoristili sinergijo, kaj res dobro pokrili. Kmalu bomo imeli prvi sestanek: jaz, lahko ti, še dva druga in glavni urednik Jani Sever. Prosim, sporoči me, če prideš.

 26. Mr. Mojo komentira:

  @robert79: Poslal sem ti mail lps

 27. vida komentira:

  Še malo pa bomo v letu 1984. Orwell. Se spominjate?

  Zmernost.

  Ena ali dve kavi na dan – sprejemljivo. Pet kav na dan- škodljivo.

  En kozarec vina na dan – sprejemljivo (celo zdravo). En liter vina na dan – škodljivo.

  Ena ali dve ali deset cigaret na dan – sprejemljivo- Škatlica cigaret – škodljivo.

  Če se ne znate ustaviti, rajši nehajte, ker vam škodi. Pametno je najti zdravo mejo – uživati v cigareti in se ne ubijati obenem.

  Sicer pa le stopite na svoj balkon in potegnite eno z največjim užitkom, kdo ve do kdaj vam bo Veliki brat to dopustil.

 28. Jettie Suskay komentira:

  Unquestionably imagine that which you stated. Your favourite justification seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about concerns that they plainly do not recognise about. You controlled to hit the nail upon the top and also outlined out the entire thing without having side effect , other folks can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !