Evolucija po Dr. Johnu

Walk on piles of needles See what they can do Walk on gilded splinters With the king of the zulus

Malcolm John Rebennack Jr., bolj znan kot Dr. John, je leta 1968 izdal legendarni album Gris Gris. Album se zaključi s skoraj 8-minutno hipnotično-trance-hipaško-zadeto-voodoo skladbo I Walk On Gilded Splinters. Tukaj je kratek insert komada.

Za poslušanje potrebuješ Flash Player.

Tole pa je live verzija iz leta 1970: YouTube slika preogleda

Komad je že leta 1969 predelala Cher. Tukaj je njena verzija: YouTube slika preogleda Pri snemanju je sodeloval tudi Dr. John, vendar se zdi, kot da se komad konča, preden bi Dr. John uspel odigrati intro. Kakorkoli, komad dobro predstavi njen verjetno najboljši album, 3614 Jackson Highway.

Leta 1970 se je komada lotil tudi legendarni Johnny Jenkins, sicer član spremljevalne skupine Otisa Reddinga, The Pinetoppers. Album Ton-Ton Macoute! je sicer bil projekt Duanea Allmana, starejšega od bratov Allman, ki pa je še pred koncem snemanja umrl v motoristični nesreči, zato je Jenkins album končal brez njega. Legenda pravi tudi, da je Jenkinsov veliki fan bil Jimi Hendrix, ki je menda prav pri njemu dobil navdih za stil in oderski nastop. Tukaj je insert Jenkinsove različice:

Za poslušanje potrebuješ Flash Player.

Dobro poslušajte. Ta beat ste slišali že neštetokrat.

Stvar se niti približno ne zaključi v 60-ih.

Leta 1992 so Beastie Boys izdali album Check Your Head, prvi single z albuma pa je bil komad Pass The Mic. V njem so uporabili več samplov, med drugim tudi sample originalne Dr. Johnove verzije komada I Walk On Gilded Splinters. Dr. John kot punkoidni rap. Nice. YouTube slika preogleda

Groovie, kot pač ta komad je, seveda ni šel neopaženo mimo drugih glasbenikov. Leta 1994 se je visoko na glasbenih lestvicah znašel Beck s singlom Loser s platinastega albuma Mellow Gold, s katerim se je prebil iz relativne anonimnosti; to je bil sicer njegov četrti album, vendar prvi za kakšno večjo diskografsko hišo.

Komada se menda vsi spomnite: YouTube slika preogleda

Vas na kaj spominja? Exactly, uporabili so sample iz Jenkinsove verzije komada I Walk On Gilded Splinters, torej so s pomočjo moderne tehnologije podlago Becku odigrali člani Allman Brothers Banda – Duane Allman na kitari dobro, Jaimoe na tolkalih in Butch Trucks na bobnih. Dr. John je prek priredbe in sampla evoluiral v moderni eklektični pop.

Človek bi rekel, “samo še Brit-Pop manjka”. Točno to. Leta 2000 so Oasis začeli promovirati svoj album Standing On The Shoulders Of Giants s singlom Go Let It Out. YouTube slika preogleda Vas tudi ta na kaj spominja? Kakopak. V komadu so uporabili sample Jenkinsonove verzije komada (zdaj že veste na pamet) I Walk On Gilded Splinters. Na Wikipediji sem našel Gallagherjev citat:

“… the closest we came to sounding like a modern day Beatles”

Zamisel, da bi uporabil ta sample je najbrž dobil pri Paulu Wellerju, pri kateremu je nekaj let pred tem igral kitaro. Weller je tudi sam naredil odlično priredbo tega komada. Legenda pravi:

“In February 1995, Noel travels to Manor Studios in Oxford where Paul Weller is recording his Stanley Road album. When Weller asks if he knows the Dr John Song I Walk On Gilded Splinters, Noel says he knows it well, and after determining the key sets about providing acoustic guitar accompaniment. After the session Weller calls his bluff. “You’ve never heard that f***ing song in your life, have you?” “Nope, never” replies a sheepish Gallagher. “

Kaj sem pravzaprav želel povedati? Nič, samo to, da se lahko dober komad reinkarnira v mnogih različicah, evoluira v različne glasbene oblike, da lahko kot prvi single predstavi kar nekaj hit albumov in da je Dr. John genij. That’s it. Enjoy the groove!

 • Share/Bookmark

6 odgovorov to “Evolucija po Dr. Johnu”

 1. katja komentira:

  ouo…tole je odlična objava. ;) bis,bis…clap!

 2. MaMlaz komentira:

  Kr gre ti v uho. Ne? Mogoče je off-topic, ampak meni je tale sample tut nebeški. http://www.youtube.com/watch?v=v13P7e2EsRQ Začetek po drumm solotu sploh.

 3. Mr. Mojo komentira:

  @katja: hvala :)

  @MaMlaz: meni je pa tole carsko: http://www.youtube.com/watch?v=5SaFTm2bcac

 4. [...] Evolucija po Dr. Johnu Leta 1992 so Beastie Boys izdali album Check Your Head, prvi single z albuma pa je bil komad Pass The Mic. [...]

 5. lukav komentira:

  Super objava! :)

  Tukaj se porodi samo eno vprašanje, who’s next .. :)

 6. [...] Mr. Mojo wrote an interesting post today onHere’s a quick quotation Walk on piles of needles See what they can do Walk on gilded splinters With the king of the zulus [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !