Ko glasbenega analfabeta motijo lihi ritmi

Marko Crnkovič, avtor bloga s pomenljivim naslovom Za narodov blagor, je v zadnji številki Žurnala napisal kolumno “Srbi ne bi tekmovali s turbo polko”.

Po njegovih besedah je na zadnjem izboru za EMO malo manjkalo, da “se z izborom zmagovalca ne bi osmešili samo kot nemuzikaličen narod, temveč z mešanico srbske in ciganske štance celo kot hlapčevski”. Kot pravi, “glavni problem je bil v srbskem petosminskem melosu.” Pravi, da ga je grožnja, da bi na EMI zmagali neparni ritmi, celo pripravila do tega, da je navijal za Rebeko Dremelj.

V politične implikacije tega zapisa se ne bom spuščal (čeprav me že samo namigovanje na neprimernost kakršne koli glasbe sili k bruhanju), glede glasbe pa ne bom tiho. Ne vem, koliko je nemuzikaličen ta narod, vendar upam, da ne tako pošastno kot Crnkovič, in upam, da zna šteti vsaj do 7, kajti takt tega narodu neprimernega komada je sedemosminski in ne petosminski, kot je zapisal. Isti sedemosminski takt, ki so ga med drugim uporabljali Igor Stravinsky, Philip Glass, Steve Reich, Bela Bartok, Paul Desmond, Frank Zappa, Pink Floyd, Led Zeppelin, Laibach … in še bi lahko naštevali.

Beda.

 • Share/Bookmark

10 odgovorov to “Ko glasbenega analfabeta motijo lihi ritmi”

 1. Katja komentira:

  Crnkovič naj najprej pred svojim pragom pomete.

 2. pika komentira:

  Mnenja so dobrodošla, dovoljena, zaželjena, najbrž kdaj tudi boleča, ampak… le čevlje sodi naj kopitar :-) .

 3. Človek komentira:

  Hehe, Mojo, tako je danes v demokraciji… Vsi vse vedo… ;)

 4. irenca komentira:

  Ne ne Človek, daleeeč največ vedo tisti, ki ne vedo ničesar. Tisti, ki vedo pazijo, da nimajo muh in ostalih golazni v ustih, si mislijo svoje in (po)sme(hu)jejo prvim ;) Še vedno ne razumem ljudi, ki čutijo potrebo po stegovanju jezika, če stvari ne obvladajo, dej plis, naredi uslugo človeštvu, bodi tiho in refreshaj blogos do onemoglosti…sam stran od črkovnih tipk…

 5. Človek komentira:

  Eh saj ni kaj razumeti. Raja pogoltne vse, kar jim ˝rumeni postrežejo…

 6. MaMlaz komentira:

  Človek – Kaj, za vraga, ti imaš proti Kitajcem? :lol:

 7. Človek komentira:

  Mamlaz :lol: Ma ne vem, malo preveč me poševno gledajo :lol:

 8. simm komentira:

  Mojo, tvoja pričakovanja so prevelika …

 9. chef komentira:

  Hehe, dobro si ga dobil! Pa tak Zappa fan je :)

 10. Dajana komentira:

  Jao.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !